Zaznacz stronę

Gdy jesteśmy pytane, skąd pomysł na „Fundacje Kobieca Przystań”, to nasuwa nam się jedno słowo: PRAGNIENIE.

Pragnienie tego, aby każda Kobieta zaczęła żyć pełnią życia, ze świadomością Kim jest i pełna wiary w swoje możliwości, odnalazła swoją drogę i cel w życiu, aby uwierzyła w swoje piękno – zarówno to wewnętrzne, jak i zewnętrzne i tak po prostu zwyczajnie cieszyła się samą sobą. Jesteśmy pewne, że na świecie będzie wtedy więcej piękna, radości i miłości. I w takim świecie chcemy żyć!! A Ty?

Pragnienie to dojrzewało w każdej z nas przez kilka lat, niezależnie od siebie i co najważniejsze  połączyło nas, aby stworzyć miejsce i przestrzeń, gdzie każda Kobieta będzie mogła odnaleźć, obudzić i rozwijać swoją Kobiecość przez duże K.

Bo wierzymy, że w Kobietach jest ogromna siła. Siła, która potrafi zmieniać serca, inspirować i wspierać się nawzajem.

Wystarczy ją tylko obudzić!

Wierzymy w to, że Bóg stworzył każdą z nas w wyjątkowy sposób, dał potrzebne talenty, zdolności, doświadczenia, abyśmy mogły nawzajem się wspierać i ubogacać tym, co mamy najlepszego w sobie.

Bo każda to ma! Ty też!

Dlatego dziś kierujemy zaproszenie szczególnie do Ciebie, bo jesteśmy pewne, że też potrzebujesz bezpiecznej Przystani, w której odpoczniesz, nabierzesz siły ale i dystansu oraz radości i dziecięcej ufności. Po co?  Żebyś miała wystarczającą chęć do działania, aby walczyć o siebie i swoje marzenia oraz abyś mogła dać światu prawdziwą siebie, czyli najlepszą siebie.

Podobno każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku – dlatego dziś Ty zdecyduj, że wyruszysz w tę drogę, która, wierzymy, stanie się wyjątkową przygodą, podczas której spotkasz się sama ze sobą i poznasz wiele cudownych Kobiet.

Zapraszamy,

Edyta i Marta

Edyta Lesiak – jestem założycielką i prezesem Fundacji Kobieca Przystań oraz inicjatywy „Różaniec w Drodze”. Wierzę, że każda z nas ma w sobie niezwykłą siłę oraz talenty, które dodają nam skrzydeł, wskazują drogę i pozwalają dawać nadzieję innym. Jestem od lat wolontariuszką, a jako Kierownik Klubu Seniora aktywizuję osoby starsze i samotne do twórczego działania. Uwielbiam naturę oraz sport – jestem instruktorem Nordic Walking oraz Power Walking, moją pasją jest również taniec. Interesuje się psychologią. Prywatnie żona i właścicielka czworonogów.

Marta Tomala – jestem współzałożycielką Fundacji Kobieca Przystań. Odkąd pamiętam, chciałam pomagać innym w rozumieniu siebie, rozwijaniu swoich talentów i motywowaniu do sięgania po swoje marzenia. Dlatego zostałam trenerem rozwoju osobistego i coachem, a także stworzyłam projekt Nowa Przystań – miejsce w sieci, gdzie towarzyszę małżeństwom i Kobietom w ich samorozwoju, a przede wszystkim  w odkrywaniu ich piękna i wartości. Wierzę, że Bóg stworzył każdego z nas, wkładając mu do serca szczególną pasję i misję, a świat potrzebuje  ludzi pełnych pasji i miłości. Każdą wolną chwilę spędzam na czytaniu książek. Prywatnie – żona i mama dwójki córek.

Dygoń Piotr – urodzony w Jaworznie, absolwent Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, studiów podyplomowych z zakresu IT oraz certyfikowany Główny Księgowy, zatrudniony w Spółdzielni Mieszkaniowej Górnik w Jaworznie jako kierownik działu informatycznego, żonaty – dwójka dzieci. Jestem również wolontariuszem w Klubie To i Owo, prowadzę warsztaty komputerowe. Jestem przyjaźnie nastawiony do ludzi, staram się pomagać innym. Jako człowiek jestem przeciwnikiem wszelkiego zła i niesprawiedliwości. Szanuję czas zarówno swój jak i innych osób. O mojej osobie mówią, że potrafię radzić sobie w stresie, jestem koleżeński i potrafię sprawiedliwie oceniać postępowanie innych ludzi ale również swoje. Uważają mnie za sumiennego, rzetelnego, obowiązkowego i punktualnego. Moje zainteresowania to poznawanie nowych miejsc i ludzi.

Agnieszka Depak-Lebuda – Kobieta o wielkim sercu. Lubię żyć zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju, przyświeca mi zasada zero warstw, szeroko pojęte życie w nurcie eko oraz freeganizmu. Lubię tworzyć, wykorzystywać rzeczy w całości, zwłaszcza w kuchni, zwracam baczną uwagę, aby nic nie marnować. Zawodowo – jestem architektem, pracuje w biurze architektonicznym, gdzie realizuję swoją twórczą naturę, spełniając marzenia innych o swoim wymarzonym domu.  Prywatnie – jestem żoną, mama, córką, siostrą i wnuczką. Kocham wycieczki, nie tylko te górskie. Jest to czas relaksu, odpoczynku od codzienności i jednocześnie czas dla rodziny. Marzę o zakupie campervana, by potem spędzać w nim wakacje i weekendowe wycieczki po Polsce. A może gdzieś dalej, hmmm… Mocno stąpam po ziemi, choć czasem sięgam głową  chmur, bo tak dużo mam pomysłów.

Ziemi nie dziedziczymy po naszych rodzicach, pożyczamy ją od naszych dzieci.

Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry

Ewa Łatak– jestem emerytowaną ekonomistką. Byłam również pilotem wycieczek krajowych i zagranicznych. Ekonomię, na pewnym etapie życia, porzuciłam dla świata piękna. Zostałam wizażystką i ekspertem kosmetyki profesjonalnej. Wciąż odkrywam nowe  pasje. A może realizuję dawne marzenia?  Chciałabym moje bogate doświadczenie życiowe i zawodowe, pomysły i duże zasoby energii twórczej wykorzystać, pomagając i wspierając kobiety, które tego potrzebują. Wolny czas najchętniej spędzam obcując z przyrodą. Uczę się grać na gitarze, lubię śpiewać, jeździć na rowerze, zwiedzać ciekawe zakątki naszego kraju. Jestem mężatką i mamą wspaniałej córki, właścicielką psa i niewielkiego ogrodu, który chętnie pielęgnuję.

Aneta Szczyrzyca – jestem osobą kierującą się dobrą energią, która jest w nas i dookoła nas. Kocham ludzi i zwierzęta. Moim zdaniem powinniśmy wsłuchać się w swoje ciało i odpowiednio do sytuacji albo wyrzucić z siebie nadmiar energii, pozbyć się złych emocji i frustracji poprzez ruch (ćwiczenia, spacery, taniec itp.), albo wyciszyć się, uspokoić, ukoić ból poprzez właściwy odpoczynek, masaże i wygospodarowanie odrobiny czasu tylko dla siebie.

Prowadzę własną działalność w branży medycznej, spa & beauty pod nazwą Anesa RELAKS, w ramach której proponuję dbanie o swoje ciało, umysł i duszę. Wykonuję masaże relaksacyjne, klasyczne, lecznicze, ujędrniające i wyszczuplające. Przeprowadzam zabiegi refleksologii stóp, które działają leczniczo i stabilizująco na wszystkie układy ciała. Układam i prowadzę kuracje oczyszczająco – wyszczuplające dla osób z różnymi dolegliwościami, nadwagą i niedowagą. Wykonuję makijaż dzienny i wieczorowy, poprzedzony prawidłową pielęgnacją twarzy wysokiej jakości kosmetykami dostosowanymi do wieku oraz kondycji i rodzaju cery.

Ruch to zdrowie, ale trzeba też znaleźć złoty środek. Dlatego każdemu proponuję znaleźć czasami dobrą przystań dla nabrania energii do dalszego działania.

Wioletta Pawliniak –  jestem fryzjerem. Zaczynam od takiego określenia siebie, bo nie jest to tylko moja praca, ale i pasja. Kocham to, co robię na co dzień z jednego, najważniejszego powodu – uwielbiam kontakt z innymi ludźmi. Kilka lat temu zostałam wolontariuszem Fundacji DKMS, a także wspieram działania innych Fundacji również jako wolontariusz. Pomaganie i wspieranie innych jest istotną częścią mojego życia. Prywatnie jestem również żoną i mamą . Fundacja Kobieca Przystań jest miejscem, gdzie chcę dać kawałek swojego serca i pasji. Do zobaczenia na naszej kobiecej przystani!

Danuta Tekielak – jestem osobą radosną, czasem nieśmiałą i skrytą, ale codziennie chcę walczyć o siebie i lepszy świat. Wierzę, że mam na to wpływ. Zawód krawcowa stał się dla mnie nie tylko zawodem, ale i przestrzenią do pomagania innym poprzez kreację ich wizerunku, a także do rozwoju kreatywności i twórczości, które we mnie drzemią. Czasem o sobie myślę, że na co dzień tylko szyję. Często jednak okazuje się, że  to moje “tylko szycie” staje się  “aż szyciem”, bo swym talentem pomagam innym. Dlatego wierzę, że każdy z nas ma w sobie wiele umiejętności, talentów, których nie docenia, a które mogą przyczyniać się do niesienia radości innym. Wiem, że w Fundacji Kobieca Przystań zostawię cząstkę siebie i swoim talentem będę mogła się tutaj dzielić.

Halina Tukaj – Mam na imię Halinka, nie boje sie żadnej pracy – pracowałam na kopalni, w banku, w biurze. Jestem mamą 2 wspaniałych synów – w duszy i sercu mam „hyzia”. Tworzę zabawki sensoryczne dla niepełnosprawnych dzieciaków, fruwam razem z aniołami, którym doszywam skrzydła i kocham dobrze zjeść. Co mogę jeszcze o sobie powiedzieć? Lubię tańczyć …przy życiu trzyma mnie śmiech. Wiele osób mi mówi, że żyję z uśmiecham na twarzy. Kocham ludzi z poczuciem humoru, mam duszę artystyczną.

AKCEPTUJĘ